сряда, 17 август 2016 г.

Маслен сладкиш със сини сливи


 

 
Продукти: 450 г бяло брашно, 500 г сини сливи, 250 г краве масло, 215 г захар, 3 яйца, 1 с.л разтопена свинска мас – 17 г, 5 г бакпулвер, 2 бр. ванилии, 100 г орехови ядки.
За мариноване на сливите – 2-3 с.л. коняк, 3 с.л. захар

 
Начин на приготвяне: Сливите измийте, почистете от костилките, нарежете на четири, сложете в дълбок съд, посипете с 3 с.л. захар, коняка, разбъркайте и оставете за 1 час да се мариноват. Периодично бъркайте.
Пресейте брашното два пъти. Разделете белтъците и жълтъците на яйцата в отделни купи. 165 г захар разбийте на пяна с 3 жълтъка, прибавете размекнатото краве масло, разтопената свинска мас и омесете до еднородна смес. Брашното, ванилиите и бакпулвера смесете и на порции прибавяйте в купата с маслото и яйцата. Замесете тесто, поставете в кесия и оставете в хладилник да престои 35-45 мин., да се втвърди леко.
Застелете подходяща тава с хартия за печене. Настържете на едро ренде леко твърдото тесто, отгоре подредете оцедените резенчета сливи. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна , на средно ниво 18 мин.

Три белтъка разбийте на пяна и прибавете постепенно 50 г захар. Разбивайте докато всичко стане на твърд сняг. Накрая прибавете смелените с ръчна машинка орехи и разбъркайте с дървена лъжица внимателно.
След 18 мин. извадете тавата от фурната, разстелете внимателно върху сливите разбитите белтъци и орехи. Върнете обратно във фурната и печете още 18 мин. на 180 градуса.

Изключете фурната след като се изпече сладкиша, отворете леко вратата и оставете да изстива, без да вадите печивото. След пълното изстиване, извадете и нарежете.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар