събота, 9 юли 2016 г.

Мариновани тиквички на грил тиган


 

 
Продукти: 1 кг млади тиквички, 4 с.л. зехтин, 4 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. мед, 1 малка връзка пресен копър, 8 скилидки чесън /около една средна глава/,  ½ ч.л. смлян черен пипер, сол на вкус.
По желание – прясна мента или пресен босилек.

 
Начин на приготвяне: Изберете млади тиквички със средна големина. Нарежете ги по дължина с дебелина 6 мм. Посолете ги.
Смесете в блендер зехтина, оцета, меда, нарязаният на дребно копър, черният пипер, обелените скилидки чесън и 2-3 щипки сол. Пасирайте всичко до гладка смес.
Загрейте грил тиган на силен огън /от 9 степени ги пекох на 7 ма/. Печете – ако искате да бъдат хрупкави по 40 сек. от всяка страна, ако ги обичате по мекички по 90 – 120 сек. от всяка страна. Редите в тава или друг подходящ съд и мажете с четка от двете страни с маринатата.
След изпичането на всички тиквички, покривате съда и оставяте на хладно за около 4 часа. Аз обикновено ги пека в ранния следобед, за да са готови за вечерта.

По желание можете да добавите в маринатата преди да смелите всичко малко листа от мента или босилек. Но всичко е въпрос на вкус.

Добър апетит!

4 коментара: