петък, 26 февруари 2016 г.

Яхния от гъби с кюфтета


 

Продукти: 300 г смляно свинско месо, 500 г пресни гъби, измити и изчистени, 1 връзка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2 с.л. едросмляна лютеница, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 2 с.л. с връх брашно, 80 мл растително масло /може зехтин за готвене/, 3 щипки стрита суха чубрица, 2-3 щипки смлян кимион, ½ червена чушка, сол на вкус.
Брашно за овалване на кюфтетата.

Начин на приготвяне: Омесете месото /каймата/ с 3/4 ч.л. сол и кимиона. Оставете го на хладно покрито за около час. Извадете и оформете 12 броя кюфтенца. Оваляйте ги в брашно. Запържете ги в мазнината, колкото да се запечатат. Извадете да се оцедят. Нарежете гъбите на дребно. Задушете ги в мазнината в която сте пържили кюфтетата за 8-10 мин. на умерена температура. Прибавете нарязаните  лук, чесън, чушка задушете около минута. После червеният пипер и леко размитото в малко вода брашно. Задушете още около минута. Налейте 350 мл. топла вода и размитата лютеница. Оставете на слаб огън да къкри около 20 мин. Бъркайте периодично да не загори. Накрая поръсваме с накълцания магданоз, черният пипер, чубрицата и солта. Снемаме от огъня и оставяме 15 мин. захлупено ястието да се омесят ароматите.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар