неделя, 15 март 2015 г.

Пиле фрикасе

Продукти: 1 бр. пиле, 1 морков, резенче целина, 1 глава кромид лук, 1 корен магданоз, 4 с.л. олио, бучка краве масло, голяма колкото орех, 2 жълтъка, 70 г брашно, 1-2 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. /250мл/  кисело краве мляко, сол на вкус, 1/2 връзка пресен магданоз, ½ ч.л. смлян черен пипер.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито пиле на порции. Варим го в леко подсолена вода на умерен огън под похлупак. След завирането на водата прибавяме нарязаните на едро морков, корен магданоз,  целина и лук. В зависимост от пилето варим между час и час и половина. Ориентир ще Ви бъде омекването /сваряването/ на месото. Може да отнеме и по малко време /аз използвам домашни птици и затова при мен времето е повече/.Отнемате от огъня и посолявате. Слагате отделен празен съд. В него загрявате олиото /умерен огън/. Запържвате пресятото брашно до златисто. Разреждате с 400 мл – 500 мл от бульона в който се е варило пилето. Бъркате до гладка смес, отнемате от огъня. В друг съд разбивате жълтъците с лимоновият сок и киселото мляко. Смесвате двата соса и слагате на СЛАБ огън да кипне, като бъркате постоянно. Добавяте накрая стопеното краве масло и черният пипер. С този сос заливате прецедените порции пиле, поръсвате с нарязан магданоз и сервирате.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар