събота, 7 февруари 2015 г.

Задушен свински дроб

Рецептата е от манастирската кухня и много си приличат с тази на дроб по селски.

Продукти: 500 г черен свински дроб, 1 бр. морков, 1 бр. кромид лук, 3-4 големи скилидки чесън, резенче целина – глава, 250 г домати, ½ ч.л. смлян чер пипер, 2-3 щипки стрита суха чубрица, 1 равна супена лъжица галета, 200- 250 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л. сол, 1ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 50 мл червено вино, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 80 мл растително масло - олио.

Начин на пригтовяне: Почистваме черният дроб от ципите и го попарваме с вряла вода както е цял. После нарязваме на лентички и парчета по 3-4 см.
Нарязваме лука, целината и морковите на кръгчета и полумесеци. Запържваме ги в горещото олио за около 3 мин., докато лукът си промени цвета. После слагаме червеният пипер и пържим около 60 сек., след това настърганото домати и пресованият чесън. Отгоре нарязаният черен дроб, галетата, останалите подправки, виното, бульона, намаляваме на слаб огън и оставяме да къкри около 35 мин. докато се превърне на мазнина. Накрая посоляваме, отнемаме от огъня и поднасяме топло ястието, поръсено с нарязан пресен магданоз.

Това е оригиналната рецепта.
Аз направих някои промени. Не слагам галета. Нарязаните парчета дроб, овалвам в брашно и леко  запържвам в мазнината докато покафенеят. Изваждам, запържвам зеленчуците и 1 равна с.л. брашно с червения пипер / понякога слагам 2-3 щипки лют/. Добавям останалите продукти и под похлупак оставям на тих огън за 15-20 мин. като бъркам периодично да не загори.

Който от двата варианта да си изберете – все е вкусен.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар