четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Свинско месо задушено с гъби върху ориз

Продукти: 400 г свинско месо от бута, 1 бр. морков, 1 малка червена чушка, 2 средни глави лук, 2 скилидки чесън, 150 г пресни гъби –може и мариновани/, резенче целина, ½ ч.л. стрита суха чубрица, ½, обелен и настърган домат, щипка захар, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 равна ч.л. сол, 70 мл олио /свинска мас/, вода /зеленчуков бульон/, по желание накълцан пресен магданоз.

Канапе – ½ ч.ч. /250 мл/ ориз, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на ивици с дължина около 3.5 см. Загряваме мазнината и запържваме на умерено силен огън за около 5-6 мин.. Прибавяме нарязаният на ситно лук и го запържваме за 2-3 мин. Намаляваме огъня на умерен, слагаме нарязаните на четвъртинки гъби. Задушаваме под похлупак около 5 мин. Поръсваме с червеният пипер, добавяме виното, пресованият чесън, нарязаните морков и червена чушка. Доливаме с вода колкото да покрие продуктите, захлупваме и оставяме да се задуши около 30-35 мин. на слабо умерен огън до готовност на месото. Това може да отнеме различно време в зависимост как сте нарязали месото на дебелина. 5 мин. преди да снемем от огъня слагаме настърганото домати със захарта, подправките, солта и магданоза.
Оризът сваряваме с вода в съотношение 1 към 3 на тих огън. В края на варенето подправяме със сол и смлян чер пипер на вкус.
Разстиламе готовият ориз на дъното на чиния и отгоре изсипваме задушеното месо.

Задушавайте под похлупак до снемането на ястието от огъня. Периодично разбърквайте докато е на нагревателният уред. Оставете с похлупака още 10 мин.  да постои, когато изключите котлона /печката/.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар