вторник, 4 ноември 2014 г.

Крем с шира

За да приготвя този крем бях мотивиран от една рецепта за направата на Мъстеница /бал суджук/ от гроздов сок.

източник
Това е много вкусен десерт, който бързо се изяжда, а трудно се приготвя и то както пише Емил Марков в книгата си „Български изкушения”, само от ентусиазирани или влюбени пловдиски домакини.
При Мъстеницата ширата /прясно изцеденият гроздов сок/ се пресича с 1 ч.л. пресята дървена пепел. В моята рецепта не е нужно това, а само да имате под ръка прясно изцеден гроздов сок, пресни орехови ядки и хубави стафиди.

Продукти: 2.2 л. прясно изцеден гроздов сок /шира/, 5 с.л. брашно с връх – около 100 гр., ½ ч.ч. пресни орехови ядки /може да сложите и повече/, 50 гр. стафиди, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Слагате на умерен огън да се вари 2 л. шира / добре прецедена през тензух/ и бъркате периодично докато остане половината – 1 л. Отема около 45 мин.
Брашното /ако желаете добавете 1-2 с.л. захар в зависимост от сладостта на ширата/ размийте с 200 мл. студена шира. Свалете от огъня врящата шира /останала вече на половина/ и на тънка струйка при постоянно бъркане прибавете размитото брашно. Върнете обратно на огъня /умерен/ и бъркайте докато се сгъсти. В края на варенето прибавете в крема натрошените орехови ядки, ванилията и попарените и оцедени стафиди. Свемете, разсипете в купички и оставете на хладно да изстине напълно. Сервирайте студен.
Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.

Добър апетит!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар