понеделник, 21 юли 2014 г.

Пикантни свински късчета със зеленчуци

Продукти: 600 г крехко свинско месо / да има по него по малко сланинка/, 2 бр. неголеми глави лук, 7-8 бр. скилидки чесън,1 резенче целина /глава/,  1 голям морков, 1 малка зелена чушка, нелютива, 3 с.л. олио, 1 с.л. зехтин или оризово масло, 2 с.л. ароматно бяло вино, 1 ч.л. кимион, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. настърган пресен джинджифил  /корен/,1 ч.л. смлян кориандър,1/2 ч.л. лют чили сос, 1и 1/2 с.л. тъмен соев сос, ½ ч.л. сол, 2-3 щипки захар.
100 мл вода.

Начин на приготвяне: Измивате, почиствате и подсушавате месото. Нарязвате на парчета с дължина около 4 см и дебелина 1 – 1и 1/2 см . Омесвате сухите подправки и поръсвате месото. После слагате виното, чили соса и соевият сос. Разбърквате добре, захлупвате  и оставяте за 1 и 1/2 часа да си поеме миризмите.
Загрявате в дълбок тиган с дебело дъно олиото и оризовото масло  /можете да използвате зехтин вместо него/ на умерена температура. Слагате оцедените късчета месо да се запържат за 8-10 мин. заедно с нарязаният на дребно чесън. Бъркате постоянно да не залепнат за дъното. Добавяте  остатъците от маринатата и водата. Захлупвате и да се задушават / да къкри, ако трябва намалете огъня/ 40 мин. Не забравяйте да разбърквате периодично. Чушката, целината и морковът нарязвате на ивици, лукът на полумесеци. 5 мин. преди да снемете месото от огъня, слагате зеленчуците и 2-3 щипки захар.  Бъркате. Вече сте готови, не трябва да има течност по дъното на тигана.
Сервирайте топло. Може върху оризово канапе.
Ако искате да стане още по пикантно ястието добавете 1 малка люта червена чушка, нарязана на дребно, а към маринатата 1/2 ч.л. течен мед.

Добър апетит!

1 коментар: