петък, 18 юли 2014 г.

Шопска салата

Това е една от най популярните български салати. Представлява нарязани домати, краставици, сурови или за предпочитане печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. Понякога се слага и малко чесън, особено ако чушките са печени, както и люта чушка.

Продукти за една салата:  2 броя домати, зрели, червени, 1 бр. краставица, средно голяма, 1 бр. зелена чушка, 1 бр. малка глава кромид лук, 1 с.л. накълцан зелен магданоз, 120 г сирене, 1 ч.л. винен оцет, 2 с.л. олио /зехтин/, 1/3 ч.л. сол, 2-3 черни маслини за украса.
По желание 1 бр. печена червена чушка, 1 скилидка чесън.

Начин на приготвяне: Нарежете доматите на половинки, почистете от остатъците от дръжките и после оформете по дебели парчета - полумесеци, кубчета. Краставицата обелвате, нарязвате на колелца, после на половинки. Напръсквате в отделен съд с оцета. Лукът обелвате нарязвате на колелца. Зелената чушка почествате от семената и дръжката, разрязвате наполовина по средата и оформяте ивици.
Омесвате всичко и сложете солта и олиото /зехтина/. Разбъркайте добре. Поръсете с накълцаният магданоз и настъргано сирене. Украсете с маслините.

Както се полага, изваждате изстудената ракия от фризера и започвате. J

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар