събота, 12 юли 2014 г.

Омлет

Омлетът - една отлична възможност не само за закуска, но също така за обяд или похапване по всяко време. Много кулинари имат своите тайни за приготвяне на хубав омлет. Сега ще видим  общите правила за направата на ароматен, крехък и вкусен омлет.

За да се сготви въздушен и много пухкав омлет, добавете сместа от яйцата и мляко, ½  супена лъжица брашно на 1 бр. яйце, но не прекалявайте, в противен случай ще стане твърде гъст и „тежък”.
За да се приготви омлет с кремообразен вкус, направете смес от яйца, мляко и сметана.
С количеството на млякото е важно да не се прекалява, защото омлетът ще стане „течен” а не пухкав, което не на всеки ще се хареса. На 1 голямо яйце /XL/ се слага около 1,5 супени лъжици  пълномаслено мляко, което не трябва да бъде повече от масата на яйцето. По-добре е по-малко мляко да се сложи.
Когато слагате лук, домати или други зеленчуци е хубаво те да бъдат обработени термично отделно, за да се отнеме водата им /течността/, да не стане омлета „воден”.
Лукът за омлета трябва да се пръжи докато омекне, а не до златисто
Наденица или шунка не запържвайте предварително, а просто ги добавете накълцани към омлета.
Правилната последователност на изготвяне на класическия омлет с добавки: поставете върху горещ тиган с малко мазнина изпържените предварително домати  (може и сладък пипер), а след това задушеният лук, после месо или колбас,и накрая се изсипват разбитите яйца с мляко (може да бъде и със  сметана), разбъркайте, покрийте с капак, оставете да къкри на слаб огън. Когато горната част на омлета хване коричка, обърнете и поръсете със ситно нарязани подправки, покрийте тиганът отново, докато стане напълно готов омлета.
За да направи по-добре омлетът използвайте тиган с дупка на капака, за да може да се изпарява влагата. Ако няма отвор в капака, при покриване на тигана се оставя отвор /цепка/ за да излиза влагата.
Омлет на френски означава смес от яйца, запържени и от двете страни. Парижките готвачи смятат, че не трябва да се добавя течност към разбитите яйца. Въпреки това много кулинари предпочитат да слагат в яйчната смес мляко, вода или бульон, които са чудесна добавка и в унисон със зеленчуците и месото в омлета.
Класическия омлет може да бъде направен с различни съставки, но методът за готвене е приблизително един и същ. Оригиналният френски омлет като ястие изглежда малко необичайно за нас - не е пухкава маса, а особена яйце палачинка. Тя може да се сгъва наполовина и пълни. Италианската фритита се приготвя на 2 етапа: първо сместа се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната., докато се направи.

Основни правила за подготовка на класическия омлет са:
1 Като цяло, за  един човек трябват две яйца.
2 Яйцата не трябва да се разбиват на пяна - по добре е да ги разбъркате с вилица. Въпреки това, ако рецептата се прави с  разделяне на белтъци от жълтъци, разбиването има нужда от стабилна пяна.
3 Размерът на млякото трябва да бъде равен на обема на яйцата /без черупките/.
4 Най-добре е да се готви един омлет в тиган с капак.

Това е !
След този опус, ето моят вариант.

Продукти: 3 бр. яйца среден размер, 3 с.л. прясно мляко /сварено/, 1 с. л. мазнина /олио, зехтин или разтопено краве масло/, сол и 2-3 щипки смлян бял пипер.
Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата и млякото с вилица до еднородна смес /без пяна/. На умерен огън загряваме мазнината в тиган с незалепващо покритие /но с по дебело дъно/.След това сипваме разбитите яйца, леко разбъркваме / с дървена лъжица/ и захлупваме с прозрачен капак с отвор. Като хванат коричка отгоре, обръщаме, посоляваме със сол и пипер и допичаме още минута. Готово!



Добър апетит!

 


2 коментара:

  1. Прекрасен омлет!
    И благодаря за подробното разяснение!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за разяснението. Обикновено на 3 яйца слагам 1 с.л. вода, но все ми спада омлета, като го сложа в чинията...

    ОтговорИзтриване