четвъртък, 15 май 2014 г.

Пресни картофи на фурна


Картофите, заедно с ориза са ми предпочитани продукти. Обичам ги всякак, пържени, печени, задушени, на яхния, изобщо дайте ми картофи. J


Продукти: Пресни картофи, краве масло /зехтин, олио/, зелени подправки – пресен чесън, копър, черен пипер на зърна – 5-6 бр, 1ч.л. самардала, червен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Пресните картофи, измийте добре и с рядка брашнена каша ги изтъркайте да падне коричката им. Изплакнете със студена вода. Посолете, сложете 2 с.л. мазнина, 1 ч.л. самардала и объркайте. Подредете в подходящ съд за печене. Налейте на дъното му 100 мл вода, сложете зърната черен пипер. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 мин. След това махнете фолиото, залейте всеки картоф с вряща мазнина и „угасеният” в нея 1 с.л. равна червен пипер. Запечете още 10-15 мин. на 200 градуса до получаването на златиста коричка. Извадете и поръсете със ситно нарязаните чесън и копър. Сервирайте с прясно сирене.



Добър апетит!

Обикновено за 1 кг картофи изразходвам около 80 г краве масло. Това е предпочитана от мен мазнина. Но всеки според вкусът си. Може да замените копърът с джоджен или чубрица.Чесънът с пресен лук. Въпрос на вкус.
Тези са с лют червен пипер и хмели сунели /грузинска подправка/. Нарязани са, защото бяха по големи.

2 коментара:

  1. Уж обикновена рецепта, пък научих толкова новости! :) За брашнената кашичка, черния пипер, самардалата и заливането с вряща мазнина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер, много ги обичам и аз картофките.

    ОтговорИзтриване