сряда, 12 февруари 2014 г.

Агнешко по монголски





Продукти:

400 г крехко агнешко месо /агне- 16кг./,

1 ч.л. ситно нарязан пресен чесън /без перата/,

2 ч.л. настърган джинджифил,

1 с.л. тъмен соев сос,

1 с.л. сухо шери,

1 с.л. сусамово масло,

2 ч.л. нишесте,

1 голяма глава кромид лук,

2 с.л. олио,

2 ч.л. сусамено семе 

Приготовление: Нарежете месото на тънки филийки-2 мм, а после на къси лентички. Сложете го в дълбок съд и после прибавете всички подправки и течности, без сусаменото семе, олиото и лука. Объркайте добре и покрийте и оставете да се маринова около 2 часа. В дълбок тиган загрейте 2 с.л. олио. Запържете за 20 сек. нарязаният на колелца лук и извадете.Запържете месото при постоянно бъркане около 2мин., отнемете от огъня и върнете лука при него. Поднесете веднага, като поръсите със сусам. 

Вместо настърган джинджифил, използвах смлян, вместо сусамово масло – зехтин. Вместо 2 с.л. олио – 1 с.л. плюс 2 с.л. зехтин за пържене. При изваждането на лука / 1 стрък пресен/ ми се видя малко течността и добавих още една лъжица олио.

NB месото да е крехко агнешко, и нарязано на тънки лентички. В противен случай ще остане доста сурово след термичната обработка.

4 коментара: